Hoppa till innehåll

Säkerhetsrisker med en chatbot


Publicerat:
Risker med chatbot

Chatrobotar ses som en väg in av hackare. De fungerar som en vektor genom vilken hackare kan lifta med och kapa säker information. Eftersom chatrobotar är vanligt förekommande inom kundtjänsten har hackare insett att personlig information utbyts i interaktionen med kunderna, vilket gör detta område till ett mål för skadliga avsikter.

Mot bakgrund av detta är det absolut nödvändigt att kunderna är medvetna om situationen och inte avslöjar personlig känslig information under en chatbotsession. Men det är lättare sagt än gjort.

Oavsett om en hotbildare har tillgång till chatroboten vid tidpunkten för kundinteraktionen eller inte finns det alltid en risk att kunder slarvigt avslöjar känslig information, till exempel betalningsuppgifter, under en chatbotsession.

Hackare kan inte bara spionera på utbyten under en session, utan de kan också använda chatroboten för att utföra skanningar av ett nätverk eller begära information, vilket utökar deras räckvidd till andra kunder. Chatrobotar kan lagra känslig information som kunderna antingen lurades att mata in eller erbjöds utan uppmaning, vilket leder till att hackare kan få tillgång till en mängd personlig information som lagras i chatrobotar.

Hur kan du se till att din chatbot är säker?

Nedan har vi listat några användbara taktiker för att skydda dina data. Det är värt att notera att dessa tips främst är inriktade på att säkra och autentisera vem som interagerar med chatboten.

Tvåfaktorsautentisering (2FA) – När det gäller chatbotinteraktioner med en autentiserad kund lägger 2FA till ytterligare en säkerhetsnivå genom att kräva en sekundär form av information för att tillåta åtkomst. Det lägger till ytterligare en barriär för hotaktörer. Denna form av säkerhet är dock inte möjlig med anonyma användare.

Använd biometri – biometri använder fysiska egenskaper hos auktoriserad personal för att möjliggöra åtkomst. Detta har visat sig vara otroligt effektivt eftersom hackare inte enkelt kan kopiera ett fingeravtryck eller ansiktsdrag. Detta kan dock visa sig vara en utmaning att genomföra eftersom chatrobotar är allmänt tillgängliga för användare över hela internet.

Kryptering är ett effektivt sätt att minska sårbarheterna i användningen av chatbotar. Det är dock få chatbotprogram som är krypterade och personalen har ofta inte den utbildning eller kunskap som krävs för att identifiera potentiella problem innan det är för sent.

Utbilda personalen – kör ett utbildningsprogram för att höja personalens kompetens och hjälpa dem att upptäcka tecken på illvilliga avsikter. Detta bidrar till att minska hoten innan de blir till ett intrång.

Inkludera varningar i början av interaktioner – varna användarna i början av varje interaktion för att de inte ska lämna ut känslig information som betalkortsuppgifter, medicinsk information eller personnummer. Även om detta inte helt och hållet kan hindra användare från att mata in känslig information, kommer det att minska fallen av slarvigt delande av information och förhoppningsvis väcka misstankar hos kunden om chatroboten begär den här typen av uppgifter.

Använd rätt cybersäkerhetsleverantör – på så sätt kan du snabbt kväva hoten när de är i sin linda, innan de blir till nödsituationer.

Vill du veta hur vi kan hjälpa din organisation?

Tveka inte att höra av dig!